Van moeras tot plank

In de tijd dat de aarde nog bevolkt werd door mammoeten en sabeltandtijgers, ontkiemden de eerste zaadjes van de indrukwekkende Kauri bomen. Bomen die uitgroeiden tot immense afmetingen. Bomen die verzonken in het moeras en vandaag de dag weer opgegraven worden. Bomen waar wij nu unieke tafels en andere interieur elementen van maken. Van hout dat maar liefst tot 3.000 jaar ouderdom gedateerd is!


Opgraven

De stammen worden gevonden in voormalige moerasgronden. Dit land is vaak in het bezit van boeren die voor al dit graven en omploegen van hun land financiële vergoeding krijgen. Grote graafmachines en bulldozers worden bij dit zware werk ingezet. Soms kan een boomstam al aan de oppervlakte gezien worden, maar graven tot een diepte van 1,5 meter kan ook voorkomen.


Toegankelijkheid

De gravers komen vaak moeilijk bereikbare moerasgronden tegen. Dan moeten hekken weggehaald worden en het vee worden verplaatst. Door de weelderige begroeiing is het ook lastig om de stammen te lokaliseren.


Uitgegraven

Een Kauri boom is na 35,000 jaar weer boven de grond. Deze stam had een diameter van 2,7 meter en woog ongeveer 80 ton.

Om deze enorme stam te vervoeren moet deze eerst in de grond in delen worden gezaagd. Het is gevaarlijk werk doordat de stam nat en glibberig is wat het zagen niet gemakkelijk maakt. Voor de grote diameter van de stammen zijn speciale zware kettingzagen ontwikkeld met een extra lang zaagblad. De lengte van het zaagblad kan tot 2,5 meter gaan.


Transport

Als de stam eindelijk in 'handelbare' delen is gezaagd, worden ze uit de grond getrokken en op speciale trucks geladen die deze naar de zagerij vervoeren. De stammen en stronken worden op het terrein neergezet in afwachting van verdere verwerking. Voor deze zware transporten zijn speciale vergunningen nodig.


Verwerking

Bij de zagerij worden de stammen en stronken verzameld, en met onze jarenlange expertise wordt het beste materiaal geselecteerd om de planken uit te zagen. Deze moeten daarna nog 2 tot 3 jaar in de buitenlucht op lat drogen voordat ze kunnen transformeren tot de mooiste TreeTrunkTables.


Op maat zagen

Deze massieve stronk is een goed voorbeeld van puur Kauri hout. We hebben de zijkanten moeten afzagen omdat hij te groot was voor onze zaagconstructie. De breedte is tot 2,7 meter gezaagd en de lengte was ongeveer 4 meter. Toch wordt het steeds moeilijker om deze grote stammen en stronken te vinden en op te graven.


Planken zagen

In de zaaginstallatie hebben we een speciaal gemaakte kettingzaag geplaatst met een zaagblad lengte van 3 meter. De dikte van de planken variëert tussen 9 en 12 cm. Elke plank kan een gewicht hebben van 1000 kg. In 2005 zijn we begonnen om deze extreem grote afmetingen te zagen.