Afmetingen

Onze tafels kunnen geheel naar wens in de juiste afmetingen geleverd worden. Tafelbladen kunnen geleverd worden tot lengtes van 6mtr met een maximale breedte van 220cm. De planken van deze afmetingen zijn met een dikte van 90 tot 100 mm gezaagd. Hoe breder de plank, hoe dikker deze wordt gezaagd omdat deze anders door z'n eigen gewicht zou kunnen breken. En hoe dikker gezaagd, hoe langer het droogproces. Onze 6 meters zijn in de zomer van 2008 gezaagd en hebben nu een vochtgehalte van ca. 17%.

Technische gegevens van Kauri hout

De dichtheid van Kauri bij een vochtgehalte van 12% is 600 kg/m3. Kauri behoort tot de categorie van naaldhout. De droogtijd aan de wind is 25 mm per 6 maanden en 50 mm neemt ongeveer 12 maanden tijd. Een plank van 90 mm ligt minimaal 2 jaar op lat, en planken van 120 mm dikte hebben zeker 3 jaar nodig. Deze Kauri is lang gewaterd en het is gewoonlijk rijk aan hars.

Om de kans op scheuren te minimaliseren waxen we de 'kopse' kanten om het vocht zo geleidelijk uit de grootste oppervlakte en zijkanten te laten verdampen. Lager dan 17% kan het vochtgehalte niet worden bij planken die aan de wind zijn gedroogd.

De eerste 12 maanden zijn cruciaal voor het droogproces, in die tijd kunnen de scheuren ontstaan, daarna is jonge Kauri ondanks z'n ouderdom erg stabiel.

Werking van het hout

Hout is natuurlijk en 'levend' materiaal. Hout is hygroscopisch. Ondanks de ouderdom is ook swamp Kauri nooit helemaal uitgewerkt. Het risico is verwaarloosbaar als de tafel niet in direct zonlicht of bij een warmtebron wordt geplaatst.


Ouderdom

We hebben in het verleden veel tafels van 35,000 jaar oude Kauri gemaakt. Tegenwoordig zijn de moerassen een stuk leger, en de gemiddelde leeftijd bedraagt nu ca. 3000 jaar ouderdom. Al het oudere materiaal 35.000 tot 45.000 jaar is voor tafelbladen totaal niet geschikt.