Bewijs van ouderdom

De C14 dateringsmethode werkt als volgt: C14 is radioactief en wordt geproduceerd in de atmosfeer door deeltjes uit het heelal, en wordt opgenomen door levende organismen.

Als iets overlijdt, dan verdwijnt het radioactieve C14 weer, volgens een vervalcurve met een karakterestieke tijd - ongeveer 6000 jaar - die we halveringstijd noemen. Als we nu willen weten hoe oud iets is dan nemen we een monster waarin we de C14 meten.

In het grafietlab worden monsters chemisch voorbehandeld met zoutzuur waarna ze worden verbrand. Grafiet maken is heel technisch: Na de verbranding van het monster krijgen we CO2 gas.

De CO2 wordt opgevangen in vaatjes en laten we dan weer reageren met waterstof zodat we koolstof overhouden. Het water wordt eruit gevriesd en wat je overhoudt is grafietpoeder. Later wordt dat in aluminium houdertjes geperst. Grafiet is dus het eigenlijke monster, waar men de C14 concentratie in meet.

Een carrousel met grafietmonsters gaat in de machine waarmee we C14 kunnen meten. De C-deeltjes die uit de bron komen volgen het hart van de machine en worden versneld door de versneller. In het midden staat een hoogspanning van 2 miljoen Volt, dat de deeltjes aantrekt die geladen zijn, en met grote snelheid komen ze er aan het eind er weer uit.

Daar worden ze door een magneet geleid en de geladen deeltjes C12 en C13 worden afgebogen. C14 wordt geconcentreerd en geregistreerd in de detector aan het eind. Het aantal C14 deeltjes wordt bijgehouden door een computer en op een meter geteld. Kauri hout is heel erg oud en dan staat de meter bijna op 0. We hebben dan ook computers nodig om die ouderdom van 35,000 jaar exact te kunnen meten.

Datering van samples Swamp Kauri heeft uitgewezen dat de Kauribossen tenminste 3000 tot 50.000 jaar geleden gegroeid moeten hebben.C14 meter


Het bewijs van de ouderdom

Er worden geen aparte certificaten van tafels afgegeven. In verband met de vele verschillende moerassen is dit logistiek geen haalbare zaak. Daarom kunt u ervan uitgaan dat uw tafel tussen de 3000 en 35.000 jaar oud is. Deze datering is op basis van een sample van het materiaal. De datering gebeurt d.m.v. de Koolstof (C14) methode. Dit gebeurt bij de Rijksuniversiteit van Groningen, Nederland.

Onafhankelijk wetenschappelijk bewijs

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek door onderstaande instituten toonde deze ouderdom van Swamp Kauri aan:

• Universiteit van Groningen, The Netherlands
• The University of New Zealand in Waikato, New Zealand
• The University of Sydney, Australia

Koolstofdatering